Пн - Пт 09:00-18:00
·
Пн - Пт 09:00-18:00
·
Досвід
> 18 років
Оформлено
1000000 документів
Нам довіряють
> 500 клієнтів
Констультація

Національний банк запроваджує ліміт на карткові перекази: причини та наслідки

З 1 жовтня 2024 року Національний банк України (НБУ) тимчасово встановлює ліміт у 150 000 гривень на місяць для переказів фізичних осіб “з карти на карту”. Це рішення, яке буде діяти протягом шести місяців, спрямоване на боротьбу з нелегальними фінансовими операціями та зловживаннями платіжними послугами.

Основні положення обмежень

Згідно з постановою НБУ від 27 серпня 2024 року № 102, ліміт розповсюджується на всі рахунки одного клієнта, відкриті в одному банку, коли йдеться про перекази на рахунки інших фізичних осіб. Обмеження не стосуються внутрішніх переказів між власними рахунками клієнта в одному банку, а також операцій, що здійснюються за реквізитами IBAN чи від юридичних осіб.

Варто зазначити, що ці зміни не вплинуть на більшість користувачів банківських послуг, адже 98% клієнтів щомісяця здійснюють перекази на менші суми, ніж встановлені ліміти.

Кого не зачепить ліміт

Ліміт не діятиме для рахунків волонтерів, які відповідають критеріям постанови, а також для осіб, чиї підтверджені доходи перевищують суму обмеження. Це важливий аспект для забезпечення підтримки благодійних ініціатив та для клієнтів, що ведуть значну фінансову діяльність.

Мета нововведення

Основною метою запровадження ліміту є боротьба з так званими «дропами» — людьми, які за гроші передають свої банківські реквізити для використання в незаконних фінансових операціях. Рахунки таких осіб часто використовуються для відмивання грошей і є важливою ланкою в схемах тіньової економіки. За оцінками НБУ, через такі рахунки щорічно проходить до 200 мільярдів гривень.

Група компаній “Параграф” пропонує професійні бухгалтерські послуги в Києві. Завдяки надійному супроводу бізнесу будь-якого масштабу, компанія спеціалізується на веденні бухгалтерії, податковому плануванні та фінансовому консультуванні.

“Параграф” надає також бухгалтерські послуги в Харкові забезпечує підтримку підприємствам, допомагаючи оптимізувати витрати та забезпечити відповідність законодавчим вимогам. Завдяки багаторічному досвіду та висококваліфікованим фахівцям, компанія гарантує точність, своєчасність і бездоганну підтримку у сфері бухгалтерського обліку. “Параграф” є надійним партнером для тих, хто шукає бездоганний бухгалтерський облік і стабільність у фінансових справах.

«Запроваджений ліміт допоможе мінімізувати використання платіжної інфраструктури в протиправній діяльності», — зазначає НБУ.

Подальші кроки

Обмеження діятимуть протягом шести місяців, протягом яких НБУ планує впровадити низку заходів для посилення боротьби з незаконними фінансовими операціями. Серед цих заходів:

  1. Ухвалення законопроєкту № 11043, що передбачає збільшення штрафів за порушення платіжного законодавства та забезпечує оперативний обмін даними з правоохоронними органами.
  2. Запровадження правових норм для притягнення до відповідальності організаторів та учасників протиправних схем.
  3. Створення реєстру банківських клієнтів, які брали участь у незаконних операціях. Цей реєстр стане важливим джерелом інформації для банків під час обслуговування клієнтів.
  4. Розширення регуляторних повноважень НБУ для застосування додаткових обмежень до учасників ринку, що не забезпечують ефективну боротьбу з тіньовою економікою.
  5. Посилення вимог до банківських установ стосовно дотримання вимог законодавства та підвищення ефективності систем управління ризиками.

Запроваджені обмеження є важливим кроком на шляху до більш прозорої фінансової системи в Україні. Протягом півроку НБУ разом з іншими державними структурами працюватиме над створенням ефективної системи для протидії відмиванню грошей та іншим незаконним фінансовим операціям.

Схожі повідомлення